![](https://static.wixstatic.com/media/d10e1b_a9ae030475414409bbee7848e72d86d0~mv2.jpg/v1/fill/w_749,h_800,al_c,q_85,enc_avif,quality_auto/d10e1b_a9ae030475414409bbee7848e72d86d0~mv2.jpg)
Το έχω πάθει σε όλα τα βιβλία της. Ξεκινάς να διαβάζεις, όποιο και αν είναι το βιβλίο της Έλενας Ακρίτα, και καταλήγεις πάντα στην ίδια κατάσταση, ακούνητη, με μόνη σου έννοια να μην τελειώσει ο καφές και μένεις με το βιβλίο στο χέρι. Είναι από τα βιβλία που τελειώνουν το πολύ σε δύο μέρες, πάντα!
Έχει μια απίστευτη ικανότητα αυτή η γυναίκα να γράφει και να σου δίνει την αίσθηση πως είναι εκεί, μαζί σου στον καναπέ ή στην πολυθρόνα με τον δικό της καφέ και όλα αυτά είναι κουβέντα, κουβέντα που γίνεται για να σου διηγηθεί, να σου πει, μια ιστορία όπως στο «ΣΚΙΣΜΕΝΟ ΤΟΥΛΙ» με πέντε διαφορετικές γυναίκες, πέντε γυναίκες που έχουν άλλα ζητούμενα, διαφορετικές ηλικίες, διαφορετική νοοτροπία και όμως όχι μόνο συνυπάρχουν αλλά ζουν μαζί, είναι ενωμένες στις χαρές και τις λύπες τους, είναι υποστηρικτικές η μία στην άλλη μέσα από όλες τους τις διαφορές χωρίς καμία διάθεση κριτικής χωρίς καμία διάθεση νουθεσίας με μόνο σκοπό να στηρίζονται στην καθημερινότητά τους.
Δεν κρύβονται πίσω από «πρέπει» και χαζοκοινωνικά πρότυπα, στηρίζουν η μία την άλλη στις αδυναμίες τους με όσα αποθέματα έχουν στη δεδομένη στιγμή. Έχουν όμως κάτι πολύ σημαντικό, σεβασμό, σεβασμό στις αναστολές και στα κολλήματα που κάθε μία τους κουβαλάει λόγω ηλικίας, μόρφωσης, καταγωγής και μέσα από αυτά τα δεδομένα προσπαθούν να γίνουν η μία για την άλλη το στήριγμα που χρειάζεται.
Ναι και ο θυμός είναι απαραίτητος και ο φόβος και η αναβλητικότητα αλλά πρώτα από όλα να ξέρεις που όλα αυτά μπαίνουν στην άκρη όταν η χαρά, η ζωή σου χτυπάνε την πόρτα ακόμα και αν θεωρείς πως δεν σου επιτρέπει η ηλικία σου, η τάξη σου (!), η γειτονιά σου (!) να ζήσεις αυτή τη χαρά.
Αλήθεια είναι πως και αυτό όπως και «ΤΑ ΤΑΠΕΡ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ» δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.
Είναι τόσο ζωντανό και αληθινό βιβλίο αλλά δεν περίμενα και τίποτα λιγότερο!
Από το οπισθόφυλλο
Λάθος νύφες σε λάθος γάμο. «Σκισμένα τούλια» τις αποκαλούσε η Νένα, το πρώτο πιστολάκι του συνοικιακού κομμωτηρίου, τις γυναίκες αυτές. «Πάει, σκίστηκε κι αυτηνής το τούλι», σκεφτόταν όταν έβλεπε στον λουτήρα πελάτισσα να ξεφυλλίζει περιοδικά σιγοκλαίγοντας τον άντρα που της βγήκε σκάρτος.
Στην Αθήνα του σήμερα, πέντε γυναίκες ενώνουν τις τεθλασμένες γραμμές τους και σχηματίζουν μια ραγισμένη καρδιά. Η Νένα θα γνωρίσει τον άντρα της ζωής της τη μέρα που παντρεύεται έναν άλλον. Ο βιασμός της Μάρως οδηγεί σε μια πολύκροτη δικαστική διαμάχη που θ’ αφήσει εποχή. Η Σολφέζ και η Μιράντα θα περάσουν από φωτιά και σίδερο μέχρι να βγουν στο φως. Η Ιοκάστη στα χρόνια της δύσης της θα ζήσει έναν εφηβικά παράφορο έρωτα. Πέντε γυναίκες προχωρούν πιασμένες χέρι χέρι αδιαφορώντας για ηλικίες, τάξεις και γενιές. Πέντε γυναίκες πετάνε τα σκισμένα τούλια από πάνω τους και διεκδικούν τη ζωή τους από την αρχή. Πέντε γυναίκες μέσα από την αγάπη, τη βία, το γέλιο και το δάκρυ αγωνίζονται για το δικό τους «μαζί».
Σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα πνίγονται στις κραυγές των αρνητών τους, η Έλενα Ακρίτα με χιούμορ και συγκίνηση αφηγείται μια δυνατή ιστορία, ενώ η πένα της γίνεται αγωγός για να ακουστεί η κρυφή φωνή που ξεκινάει από μέσα μας.
Βασιλική
#library #books #book #reading #booklover #read #bookworm #librarylife #bookshelf #literature #bibliophile #bookish #bookaddict #libraries #reader #love #booknerd #art #librarylove #librarian #author #booklovers #booklove #biblioteca #life #happy #mywayoflife #vassiliki
Comments